reede, 24. jaanuar 2014

Õllekapp- Aleksandrikook ja konjakitoru

Retsept 4 kapa valmistamiseks

Aleksandrikook

Toorained

Taigen

Nisujahu 0,360
Margariin 0,210
Muna 1tk
Sool 0,002
Suhkur 0,168
Küpsetuspulber 0,002

Keedis ja pähkel

Keedis 0,204
Röstitud purustatud pähklid 0,038

Pumat

Tuhksuhkur 0,240
Kakao 0,004
Aroom 0,002
Vesi 0,036


Valmistamine

Segasime vahustajaga margariini ja suhkru ning soola ühtlaseks, lisasime muna ja aeglasel käigul segasime juurde jahu küpsetuspulbriga. Taigent peaks siis võimalikult vähe segama, kohe kui on taigen moodustunud tuleks masin seisma jätta, et vältida üle segamist. Seejärel taignapall kiletatakse ja jäetakse külmikusse seisma umbes 20 minutiks.
Taigen kaalutakse ja jagatakse võrdselt 4-ks tükiks. Tükikesed rullitakse ümmarguseks ja neist lüüakse ümmarguse u 15 cm rõngaga kettad välja. Oluline on, et kogu taigen saaks kasutatud, et ei tekiks alakaalu. Tee ketastele kahvliga augud ja pane eelkuumutatud ahju. Küpsetatakse 205 kraadiga 8 minutit. Kuni tooted on õrnalt jumekad. Üle küpsetada ei tohi, lähevad liiga kõvaks ja krõbedaks.
Taignast rullitud kettad

 Ahjust tulnud põhjadel lastakse natukene jahtuda ja seejärel ühendatakse kaks põhja omavahel keedisega. Keedisega kaetakse ka koogi ääred. Seejärel veeretatakse koogikest röstitud pähklipurus nii, et ääred saavad kenasti kaetud.
Keedist võiks äärtesse rohkem jätta, siis jääb rohkem pähkleid sinna külge.

Pumati ained segasime kõik kausis kokku ja kuumutasime umbes 45 kraadini. Kook kaetakse pealt pumatiga nii, et pumat ulatub kenasti äärteni välja. Parim töörist selleks on vinkelpalett. pumati peale kandmisega võiks oodata seni, kuni kapp on valmis, et saaks kapa panna sooja pumati peale, et see pumati hagumisega sinna külge jääks ilusti.

Konjakitoru

Toorained

Taigen

Nisujahu 0,072
Muna 0,016
Piim 0,072
Vanill 0,002
Tuhksuhkur 0,072
Kakao 0,002

Kreem

Margariin Creme 0,114
Kondenspiim 0,044
Brändy 0,036
Margariin 0,002
Tuhksuhkur 0,060

Valmistamine

Taigna koostisosad segatakse kõik kokku ( ilma kakaota). Vispeldatakse seni kuni taigen ilus tükivaba. Šablooni järgi kantakse silikoonmatile õhuke kiht taigent. Iga kapa jaoks üks kapa detail, kaaneke ja sang. NB!- sanga ei ole soovitatav liiga paksu teha. Kui kõik detailid on olemas, siis järgijäänud taigen värvitakse kakaoga pruuniks ja joonistatakse detailidele peale soovitud muster. Küpsetatakse ahjus 195 kraadi juures 4-5 minutit. Ettevaatust, et nad liiga pruuniks ei läheks, muidu on oht, et ahjust välja võttes ei jõua vormida, sest detail läheb liiga ruttu kõvaks ja murdub. Kapa detaili peab ahjust välja võttes kiirelt vormima õigesse ujusse, selleks oli meil abiks üks puidust punnike, mille ümber sai detaili keerata.
Algselt tehakse ääred

Lusikaga aetakse taigen ühtlaselt laiali

Minu kapp oli juba üsna pruun ja selle vormimisega läks kiireks

 Kreemi margariin Creme tuleb korralikult vahustada, selleks kulub kuskil 30 minutit. seejärel lisatakse kondenspiim ja tuhksuhkur ning jätkatakse vahustamist. Lõpuks lisatakse brandy. Meil branyt ei jagunud ja lisasime Strohi.
Stroh kreemi sisse. Puupunn, mille ümber sai keerata kapa detaili.


Kookide ühendamine

Kui aleksandrikook on kaetud pumatiga, siis kinnittakse pumati peale kapp. Kapa sisse võib panna küpsiseid või koogitükikesi, või soovikorral valmistada mitmekordne kreemikogus, et tervet kappa seest täita. Kreemiga saab pritsida kapa äärtele õllevahu imitatsiooni. Lisa kapale ja sang ja kõige peale ka kaaneke ja valmis ta ongi!
Õllekapp

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar