kolmapäev, 23. aprill 2014

Martsipani-šokolaaditort

Retsept 2 kg

Biskviit

Toorained kg

Nisujahu 0,200
Tärklis 0,040
Suhkur 0,200
muna 0,400/8tk

Valmistamine

Munad vahustatakse tugevaks vahuks suhkruga. Segatakse juurde sõelutud jahu ja tärklis. Küpsetatakse. NB! Kui küpsetada biskviidi kihid eraldi, siis peaks jälgima, et need küpsiseks ei küpseks. Meie küpsetaime 198 kraadi juures üle 12 minuti. Võiks küpsetada vähem.
Vahustasime 4 tordi (8kg) biskviidi koos ühes katlas


Taigen jagatakse võrdselt ja määritakse ühtlaselt plaadile, et ääred ei jääks õhemad!
Ühest plaadist biskviidist jätkus täpselt ühe 2 kg tordile

Immutus

Toorained  kg

Suhkur 0,200
vesi 0,220
Brändi 0,010
Keedetakse veest ja suhkrust siirupit 2 minutit. Lastakse jahtuda ja lisatakse brändi.

Kohupiimakreem

Toorained kg

Creme margariin 0,020
Tuhksuhkur 0,040
Frio vaniljekreemipulber 0,020
Vesi 0,050
Kohupiim 0,250

Valmistamine

Creme ja tuhksuhkur vahustatakse kohevaks vahuks. Frio ja vesi segatakse omavahel ja lisatakse vahustamist jätkates kreemile. Lisatakse ka kohupiima ja vahustatakse kuni ühtlase tulemuseni. Peale kohupiima lisamist, et tohi liialt vahustada, muidu võib kreem vedelaks minna.

Šokolaadikreem

Toorained kg

Duetto taimne koor 0,200
Šokolaad 0,060
Brändi 0,010
Kirsid 0,200

Valmistamine

2/3 koorest vahustatakse. 1/3 koort kuumutatakse keemiseni ning lisatakse šokolaad. Segu jahutatakse täielikult maha ja alles seejärel lisatakse mikserdades vahul koorele. Kui koore segu piisavalt maha ei jahuta ja lisatakse see soojana vahul koore sisse, siis on tulemuseks täiesti vedel kreem. seda saab veel parandada, kui segu kiirelt jahutama hakata. Meie kasutasime jahutamiseks sügavkülma ja siis lõpuks saime siiski kreemi tugevaks vahuks vahustada.

Võikreem

Toorained kg

Creme margariin 0,150
Tuhksuhkur 0,070
Brändi 0,010

Valmistamine

Creme vahustatakse suhkruga kohevaks ja vahustamise lõpus lisatakse brändi.

Viimistlus

Toorained kg

Martsipan                  0,400
Suhkrumass              0,080
Tume šokolaad         0,040
Valge šokolaad          0,100

Tordi kokkupanek

Tort koosneb 3st biskviidikihist. Alumist biskviiti immutatakse vähem kui järgmisi. Esimeseks kreemi kihiks on šokolaadikreem ja sellele laotatakse peale kirsid. Se kaetakse teise biskviidi kihiga, mis immutatakse ja aetakse kohupiimakreemiga. Asetatakse viimane kiht biskviiti ja immutatakse. Kogu retseptis ettenähtud immutussiirup tuleb ära kasutada. Tort kaetakse pealt ja külgedelt võikreemiga. Minule meeldib alustada külgedest ja alles seejärel võikreemiga tordi pealt katta.
Rullisin martsipani võimalikult õhukeseks ja katsin tordi. Martsipani ja suhkrumassi segust vormisin ka erineva suuruse ja värviga lilled. Tordile läks kaunistuseks ka martsipanile maalitud pilt. Pilt oli teise grupi poolt juba eelnevalt valmistatud. nime kirjutasin šokolaadiga.
Kuna matrsipani lilled ei jõudnud piisavalt ära kuivada ja olid üsna pehmed, siis kahjuks vajusid lille kroonlehed alla ja ei jäänud tordile soovitud tulemust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar