teisipäev, 3. juuni 2014

Lehttaigen- torukesed ja Napoleoni kook

Lehttaigna retsept 1,8 kg

Toorained kg

Nisujahu 0,775
Vesi 0,450
Sool 0,009
Sidrunhape 0,002
Kihistusmargariin 0,581

Valmistamine

Kaalusime kõik toorained ühte katlasse ja segasime masinaga ühtlase taigna. Taigen oli ilus, sile ja kuiva pinnaga. Vormisime kergelt palli kuju ja jätsime kile alla seisma. Samal ajal valmistasime ette kihistusmargariini. Kui kihistusmargariin katta pealt ja alt jahuga ning sedasi natukene suuremaks rullida, siis selline töötlemine annab kihistusmargariinile elastsuse ja see ei hakka murduma, ega pragunema taigna vahel rullides.
Kihistusmargariin



Kihistusmargariini rullimine jahuga



On näha, et margariin peale jahuga rullimist ei pragune, on elastne.



Taigna palli rullisime poole suuremaks kui oli meie kihistusmargariini tükk. Margariini asetasime taignale nii, et selle sai ilusti raamatuks kokku voltida. Taigen jäi külmikusse kile sisse 10 minutiks rahunema.
Seejärel rullisime taigna umbes 6 mm paksuseks ristkülikuks lahti ja panime 4-ks kokku. Oluline on iga kihi vahel olev jahu enne kokkupanekut ära pühkida.
4-ks kokku pandud taigen

Sedasi rullisime ja panime uuesti 4-ks kokku taigent veel 3 korda. Iga rullimise vahel oli taigen 20 minutit külmikus kile sees.

Järgmisel päeval...

Rullisime terve taigna tüki korraga lahti ja lõikasime pooleks. Poolest taignast küpsetasime Napoleoni koogi põhjad ja teine pool jäi torukeste valmistamiseks.
Pool taigent Napoleoni koogile ja pool torukeste valmistamiseks.

Napoleoni kook

Kaks ühesuurust lehttaigna põhja küpsetasime ahjus 220 kraadiga umbes 15 minutit, kuni olid pealt ilusad pruunid.

Napoleoni põhi läks ahju

Valmis põhi ja selle lammutamine

Kui põhjad olid piisavalt jahtunud, sai neid hakata lammutama. Ühe põhja sai tõmmata kaheks ja sai veel krõbedalt poolelt teha ka koogi puistamiseks vajamineva puru. Kokku saime 4 põhja ja piisava koguse puru.

Kreem

Valmistasime piimast, munast, suhkrust ja jahust keedukreemi ning jahutasime.
Keedukreem

Vahustasime eraldi  naturaalse 35% koore ja taimsekoore (vahekorras 1:1) ning segasime kokku ja seejärel lisasime keedukreemi.
Valmis kreem

Ühe kihi jaoks purustasime mustsõstrad suhkruga.
Koogi panime kokku sedasi:
Puru
Kreem
Põhi
Kreem
Põhi
Toormoos
Põhi
Kreem
Põhi
Valmis kook
Läbilõige


Koogi ääred katsime samuti kreemiga ja puruga, see andis koogile ilusama ja korrektsema välimuse.

Vahukreemiga täidetud torukesed

Lahti rullitud lehttaignast lõikasime umbes 2 cm ribad ja kerisime need ühtlaselt ümber torukeste( koonuste). Keeramist alustatakse kinnisest otsast.


Tähtis on, et viimane ots saaks korralikult kinnitatud, selleks võib kasutada ka vett, muidu tulevad  need ääred ahjus küpsedes kergelt lahti ja rikuvad toru välimuse.
Torukesed küpsetasime ahjus 220 kraadiga umbes 12 minutit ja lasime seejärel jahtuda.

Kreem

Vahustatud 35% koor ja taimnekoor segatakse omavahel. Kreemile lisatakse suhkruga püreestatud jõhvikad. Saadud kreemiga täidetakse torukesed.
Kaunistatakse tuhksuhkruga.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar