kolmapäev, 20. november 2013

Küpsis "Meelis"

Retsept 1kg

Taigen

Toorained

Nisujahu 0,367
Suhkur 0,206
Muna 0,130
Margariin 0,220

Taigna valmistamine

Vahusta margariin kohevaks vahuks suhkruga. Kui margariin on toasoe ja hea kvaliteediga, võtab vahustamine aega 10-20 minutit. Seejärel lisatakse munad jao kaupa, samal ajal vahustamist jätkates. Kui segu on ühtlane ja kohev, siis vahustamine lõpetatakse ja lisatakse väheste liigutustega eelnevalt sõelutud jahu. Mida vähem taigent segada, seda parem on seda pritsida. Kui taigen on üle segatud, siis on taigen paks ja tihke. Sellist taigen on raske pritsida ja küpsise kuju ja välimus võivad seetõttu kannatada.
Taigen pritsitakse ümmarguse tüllega5-6 cm pikkuste ribadena plaadile. Tähtis, et kõik küpsised oleksid ühe pikad ja ühe paksused.

Küpsetamine

Küpsetasin 198°C ja 7 minutit. Küpsised peavad olema ilusad kollakad või õrna pruunika tooniga.
Ahjust tulnud küpsised

Pumat

Toorained

Tuhksuhkur 0,270
Kakao 0,024
Kondendspiim 0,048
Brändi 0,003
Vesi 0,047

Valmistamine

Sega kõik ained peale vee omavahel kokku. Vett lisa väga ette vaatlikult ja vähe kaupa. Pane segu pliidile ja kuumuta 45 kraadini. Mass peab saama üsna paks, et see küpsise vahel ära ei voolaks, ja samas peab olema seda võimalik läbi pritskoti küpsisele pritsida.
Pumat pritsitakse küpsise sellele poolele, mis oli küpsemise ajal vastu plaati. Igale pumatiga kaetud küpsisele tuleb teine kuju ja suuruse poolest sobiv küpsise pool leida ja peale panna.
Ühele poolele pritsitud pumat

Šokolaadi glasuur

Toorained

Šokolaad 0,240
Kronin 0,033

Valmistamine

Sulata šokolaad vesivannil ja lisa Kronin. Kronini võib asendada ka õliga, kuid kindlasti mitte võiga.
Kasta pool küpsist viltuselt šokolaadi sisse. Küpsise põhja võib liigsest šokolaadist vast kausi äärt õrnalt puhtaks tõmmata ja seejärel kandikule tahenema. Vajadusel võib panna ka külmkappi, et šokolaad hanguks kiiremini.
Küpsis "Meelis"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar