Retsept 10 kg
Taigen
Toorained
Nisujahu 2,254Suhkur 2,254
Muna 2,366
Margariin 2,254
Vanilliin 0,010
Taigna valmistamine
Margariin vahustatakse suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Minu arvates, on parem algul margariini vahustada ilma suhkruta ja siis kui margariin juba õrnalt vahul on, siis lisada suhkur. Jao kaupa lisatakse vahustades munad. Taignasse segatakse võimalikult väheste liigutustega eelnevalt sõelutud jahu.Vormimine
Taigen määritakse paletiga küpsetuspaberiga kaetud plaadile laiali. Küpsis koosneb neljast kihist. Taigna kaalu saab jagada vajaminevate plaatide arvuga, nii saab teada kui palju taigent ühele plaadile saab panna. Väga tähtis on see, et taigen on ühtlaselt laiali aetud. Muidu võib see ahjus kohati kõrbema minna, või vastupidi, hoopis kohati tooreks jääda.Küpsetamine
Plaadid küpsetatakse 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit.Pähklid ja keedis
Keedis 3,400Pähklid 1,280
Kui põhjad on jahtunud, pannakse need kokku keedisega. Iga kihi vahele määritakse keedis ja viimane kiht puistatakse üle röstitud pähklitega.
Kuna meie soovisime seda kihilist küpsist katta hoopis martsipaniga, siis jätsime viimaseks kihiks moosi ja jätsime pähklid pealt hoopiski ära.( Kül panime pähklid ühe sisemise kihi vahele)
Saadud toode pannakse kilesse ja jäetakse vajutuse alla. Meil oli see külmikus 24 tundi.
Kaunistamine
Alustuseks lõikasime plaadist välja 2x3 cm suurused küpsised. Oluline on, et kõik küpsised oleksid ühe suurused ja ühe kaaluga. (Kõik võiksid olla sama kuju ja kõrgusega). Kõik saadud väikesed küpsised kaetakse õrna keedise kihiga, k.a. küljed. Sobivas toonis martsipan rullitakse lauale ( martsipan peab olema võimalikult õuke, aga samas ei tohi nii õhuke olla, et küpsisele pannes rebenema hakkab) ja lõigatakse sellest vajaliku suurusega tükid, millega kaetakse väike küpsis. Martsipan silutakse õrnalt külgedele. Ei tohi tekkida volte ega rebendeid.Sobivat värvi martsipanist tehakse kaunistused. Meie tegime valged lilled. Lilled lõime välja press vormidega.
Martsipani peale tegime šokolaadist kaunistused ja selle peale sobitasime ka lilled.
NB! Kui küpsis jääb martsipani alt läbi kumama, siis ei tohiks mingil juhul kasutada kaunistuseks valgetšokolaadi, sest see toob selle läbi kumava küpsise veel rohkem esile!!!
Martsipaniga kaetud kihiline küpsis |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar