kolmapäev, 20. november 2013

Sefiiri tort vanadaamile

Sefiir

Toorained

Munavalge pulber 0,030
Vesi 0,270
Suhkur 0,600

Sefiiri valmistamine

Pane suhkrule vesi peale, nii et suhkur oleks üleni märg ja siis potiga pliidile. Ülejäänud vesi sega munavalge pulbriga. Vajadusel kurna läbi sõela ja siis alustatakse vahustamist. Alguses vahustatakse aeglaselt ja kui juba ilus vaht tekkimas siis lisatakse kiirust.
Siirup keedetakse umbes 125 °C.  Siirup on paks ja mullid muutuvad paksemaks. Lusikalt tilgutades tekib pikk niit. Selleks kulus meil 15 minutit.
Siirup valatakse vahustunud munavalge massi hulka peene joana ja jätkatakse vahustamist kuni mass hakkab vahustusnõu seintelt lahti lööma ja tekib nö. "plödisev" heli.
Tähtis on ajastada nii siirupi valmimine kui ka muna vahustumine ühele ajale. Meil juhtus paraku nii, et siirup sai enne valmis, kui munavalge vahus oli. Võtsime siirupi pliidilt ja ootasime kuna munavalge valmis, siis panime uuesti pliidile ja lasime uuesti korraks keema.

Tordi katmine sefiiriga

Enne pritsimist katsime tordi pinna ühtlase õhukese sefiiri kihiga.

Pritsimine

Korv

Alustasime korvi pritsimisega. Selleks kasutasime sakilist nr. 10 tüllet.
Skeem korvi pritsimiseks













Korvi pritsimine 




Pildil näha korvi ühendus koht, seda võiks proovida paremini teha.

Roos

Roosi pritsimiseks kasutatakse roosi tüllet ja roosi naela. Tüllet hoitakse kitsas osa üleval pool ja natukene ülemine osa väljapoole viltu. Iga kroonlehe keskel algab järgmine kroonleht.

Tibu

Tibu tegime suure ümmarguse otsaga tüllet kasutades. Piklik keha, külgedele tiivad ja seejärel pea. Väikese ümmarguse tüllega tegime noka ja harja.
Roosid, tibu ja lõngakerad

Lõngakerad

Alustuseks tegime kera kujutise suure ümmarguse tüllega. Sellele tegime lõnga triibud peale peenikese tüllega. Lõnga panime mitme kihiliselt ja mitme suunaliselt jooksma.







Valmis tort


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar